Historie


Hoe het klokje vroeger tikte!

Jacobus Daemen die gehuwd was met Anna Hoppenbrouwers liet hier in 1914 een woning en een bierhuis, (café‚) bouwen. Het café‚ kreeg de naam “De Kouter” genoemd naar de naam van de streek. Jacobus Daemen was tevens rietdekker en huisslachter.

Hun dochter Wilhelmina Verhaeren-Daemen die in Effen (Breda) een café‚ runde, besloot in 1955 de zaak van haar ouders over te nemen. Korte tijd later liet zij het café‚ aanzienlijk vergroten, daarvoor was het een vertrek van ruim dertig vierkante meter. Een gesloten waranda, die in 1961 werd aangebouwd zorgde voor nog meer ruimte.historie

Veel fietsende dagjesmensen hebben in de loop der jaren, het café‚ voor een kop koffie aangedaan. Ook de bevolking van Rijsbergen vond zijn weg naar het café, van “Mien Daemen” zoals het in de volksmond werd genoemd. Na het overlijden van Wilhelmina werd café‚ “De Kouter” in april 1994 gesloten. Rond 1926 zien we dat de handboogvereniging “Zelden Rust”, later “Sint-Joseph” hier haar clublokaal heeft. Jacobus Daemen had voor de schutterij aan de linkerzijde van het café‚ een schietbaan laten oprichten. In 1960 werden voor de handboogvereniging aan de rechterzijde van het pand twee nieuwe schiethokjes opgericht.

Nadat het pand enige tijd onbenut is gebleven opende Café – Eet en Feestgelegenheid ‘de Tijd’ haar deuren op 1 augustus 1997 nadat het pand totaal gerenoveerd was. Het authentieke pittoreske uiterlijk is wel intact gebleven, waardoor het nog steeds de warmte en gezelligheid uitstraalt. Inmiddels zijn we 22 jaar verder en zijn er de nodige uitbreidingen geweest. Waaronder ons tuinplan, een oase van groen waar jong en oud kan genieten van rust tussen de bloemen en planten en recent ons geheel vernieuwde restaurant en feestgelegenheid.

bron: Het land aan de Breede Aa nr 9 van Heemkundige Kring Zundert Rijsbergen